Masterclass

Ik ben schrijver van Een grootse mislukking (2015) en samensteller van Onze dieren (2017), twee boeken vol persoonlijke essays (respectievelijk over perfectionisme/faalangst en over onze band met het dierenrijk).

In dit soort stukken probeer ik altijd autobiografische verhalen algemeen herkenbaar te maken (of de actualiteit terug te brengen naar het persoonlijke), met humor en openhartigheid. Daarbij maak ik gebruik van mijn ervaring als stand-up comedian bij Comedytrain, als grappenschrijver voor Dit Was Het Nieuws, en scenarist van de film Etgar Keret: Based on a True Story.

Ik geef sporadisch een eigen schrijfcursus van 8 weken, maar kan die ook op verzoek in minder tijd een masterclass geven (een dag bijvoorbeeld).

WAT LEER JE TIJDENS EEN CURSUS VAN MIJ?
● Associatief denken en vervolgens orde scheppen
● Een onderwerp uit jouw leven kiezen
● Je tekst pitchen en een opzet maken
● Met grappen over je schrijf-angst heen komen en losgaan
● Balans vinden tussen het persoonlijke en het universele
● Omgaan met kritiek van een vertrouwde redacteur
● Kortom: een goed verhaal vertellen
● Eventueel: hulp bij het vinden van publicatie
● Met voorbeelden uit het werk van Joan Didion, Kees van Kooten, Louis CK, Bas Heijne, Jerry Seinfeld, Rob Wijnberg, Maggie Nelson, W.G. Sebald, David Sedaris en Zadie Smith

Tevens heb ik een masterclass ontwikkeld rond onze ‘Etgar Keret: Based on a True Story’, waarbij we de film kijken en ik vervolgens aan de hand van allerlei fragmenten leer hoe je een ‘positieve leugen’ vertelt en zo met storytelling je leven en werk naar een hoger plan kunt tillen (duur inclusief film: ongeveer drie uur).

Kosten op aanvraag, mail naar: rutger.lemm[at]gmail.com.