Aanrader: Agressief schoonmaken

Schoonmaken is iets voor vrouwen. Dankzij hun nesteldrang kunnen ze het niet laten om koekkruimels of stofresten te verwijderen. Is de stofzuiger niet eigenlijk gewoon een metafoor voor de vagina? Een warme, nietsontziende machine die alles naar zich toe trekt? Vrouwen hebben meer oog voor detail, een fijnere motoriek en kunnen beter multitasken, wat uiterst handig is als je de afwas wilt doen terwijl je de wc schoonmaakt.

Maar de laatste jaren is er een kentering gaande. Het begon allemaal met die rare vogel in Planet Earth van de BBC, die zijn plekje in de bosjes op maniakale wijze proper hield. Steeds meer mannen grijpen hun recht op het aanrecht. In de film Don Jon (2013) houdt de macho hoofdpersoon van vier dingen: porno, de sportschool, zijn auto en schoonmaken.

Dat is helemaal niet zo vreemd. Schrobben en boenen kan namelijk ook een uiterst mannelijke bezigheid zijn. Het enige wat je nodig hebt, is testosteron. In onze samenleving wordt agressie zoveel mogelijk ingehouden, terwijl het ook een positieve kracht kan zijn. Doe alsof de badkamer een tegenstrever is die je koste wat het kost moet verslaan. Noem die ene hardnekkige vlek hardop ‘KLOOTZAK’ en geef alles als je de ramen lapt. Druk de stofzuiger (misschien toch een fallussymbool) op de vloer tot je spieren opbollen en het zweet van je voorhoofd gutst. Godverdomme, die fucking afwasborstel is nutteloos. Een schuurspons heb ik nodig! Kom maar op, aangekoekte stukken gebakken ei. Ik lust jullie rauw! RAAAAAAH!

Zo ruim je het huis én je geest op. Een bijkomend voordeel: je bent in een kwartier klaar.