Bio

Korte copy/paste-bio voor opdrachtgevers:

Rutger Lemm (1985) put verhalen en grappen uit zijn persoonlijk leven. Dat doet hij voor film (Etgar Keret: Based on a True Story), televisie (Dit Was Het Nieuws), kranten (De Volkskrant, NRC) en tijdschriften (Vrij Nederland, ELLE). Daarnaast host hij de interview-podcast Kopstuk en is hij auteur van de boeken Een Grootse Mislukking en Onze Dieren.
———–

Hallo. Ik ben Rutger, geboren op Dierendag 1985.

10985030_1584244671821880_2419652611544500509_n

Ik doe altijd heel veel tegelijk, maar ik denk dat de overkoepelende factor is dat ik verhalen uit mijn dagelijks leven haal, die vaak grappig maar tegelijk ook universeel herkenbaar (proberen te) zijn. Ik ben een tijd comedian geweest bij Comedytrain en schrijf grappen voor Dit Was Het Nieuws. Mijn belangrijkste opdrachtgever van de laatste jaren was NRC Handelsblad, waar ik essays voor schreef. Maar ik heb (als immer licht wanhopige freelancer) ook gewerkt voor Vrij Nederland, De Volkskrant, De Groene Amsterdammer en de Standaard. In 2008 heb ik samen met een groep vrienden online tijdschrift hard//hoofd opgericht, waar ik van 2009 tot 2012 trotse hoofdredacteur van was en heel veel voor heb geschreven.

In 2015 publiceerde ik mijn eerste boek, ‘Een grootse mislukking’. Het is een lastig te definiëren boek: geen roman, ook niet echt een essaybundel, geen autobiografie en geen verhalenbundel. Ik zie het zelf meer als een stand-up comedyboek.

De laatste jaren beweeg ik me meer richting film en televisie. Samen met regisseur en vriend Stephane Kaas en Baldr Film maakten we een film over Etgar Keret, getiteld ‘Etgar Keret: Based on a True Story’ (2017). Een gelaagde film over storytelling en zelfmoord, waar ik heel trots op ben. Daarnaast schrijf ik nu met mijn ándere vriend Rein Mulder en Lemming Film aan een comedyserie genaamd ‘David’.

Daarnaast host ik samen met Mea Dols de Jong de mentor-podcast Kopstuk, waarin we mensen interviewen die we bewonderen. En dan is er nog ‘Onze dieren’ een bundel waarvoor ik essays van 20 schrijvers over hun relatie tot hun huisdier verzamelde. Dit alles is op deze site te bekijken.

Ik woon in Amsterdam-Noord met een konijn en een roodharig meisje en een baby.

(Foto: Django Houwen)