Bio

Korte copy/paste-bio voor opdrachtgevers:

Rutger Lemm (1985) schrijft grappen en persoonlijke verhalen. Hij doet altijd te veel tegelijk: film (Etgar Keret: Based on a True Story – o.a. winnaar van een International Emmy Award), televisie (redactie van Dit Was Het Nieuws), boeken (Een Grootse Mislukking en Onze Dieren), columns, essays en Facebook-stukjes. In zijn podcast Kopstuk interviewt hij mensen die hij bewondert.

———–

Hallo. Ik ben Rutger.

10985030_1584244671821880_2419652611544500509_n

Ik doe altijd heel veel tegelijk, maar ik denk dat de overkoepelende factor is dat ik verhalen uit mijn dagelijks leven haal, die vaak grappig maar tegelijk ook universeel herkenbaar (proberen te) zijn. Ik ben een tijd comedian geweest bij Comedytrain en ben redactielid bij Dit Was Het Nieuws. Mijn belangrijkste opdrachtgever was lange tijd NRC Handelsblad, waar ik essays voor schreef. Maar ik heb (als immer licht wanhopige freelancer) ook gewerkt voor Vrij Nederland, De Volkskrant, De Groene Amsterdammer, de ELLE en de Standaard. In 2008 heb ik samen met een groep vrienden online tijdschrift hard//hoofd opgericht, waar ik van 2009 tot 2012 trotse hoofdredacteur van was en heel veel voor heb geschreven.

In 2015 publiceerde ik mijn eerste boek, ‘Een grootse mislukking’. Het is een lastig te definiëren boek: geen roman, ook niet echt een essaybundel, geen autobiografie en geen verhalenbundel. Ik zie het zelf meer als een stand-up comedyboek. In 2017 verscheen ‘Onze dieren’, een bundel waarvoor ik essays van 20 schrijvers over hun relatie tot hun huisdier verzamelde.

De laatste jaren beweeg ik me meer richting film en televisie. Samen met regisseur en vriend Stephane Kaas en Baldr Film maakten we een film over Etgar Keret, getiteld ‘Etgar Keret: Based on a True Story’ (2017). Een gelaagde film over storytelling en zelfmoord, waar ik heel trots op ben. Hij won prijzen op het Master of Art Film Festival in Bulgarije, het Warsaw Jewish Film Festival, de Prix Italia en… Een International Emmy Award. Daarnaast schrijf ik nu met mijn ándere vriend Rein Mulder en Lemming Film aan een comedyserie genaamd ‘HENK’.

Tenslotte host ik de mentor-podcast Kopstuk, waarin ik mensen interview die ik bewonder.

Ik woon in Amsterdam-Noord met een roodharig meisje, een zoon en een dochter. Daar schrijf ik ook stukjes over, hier en op Facebook te lezen, en waar je je ook op kunt abonneren.

(Foto: Django Houwen)